Minden háztartásban van egy pár, de mikor a vasalásukra kerül a sor, legszívesebben messziről elkerülnénk őket. Az ing vasalás sokaknak igazi kihívást jelenthet, különösen, ha tökéletes és gyűrődésmentes eredményt szeretnénk elérni. Néhány egyszerű lépéssel elkerülhetjük a hibás módszereket, és időt spórolhatunk. Megmutatjuk, hogyan érdemes vasalni az ingeket az ujjaktól a gallérig úgy, hogy profi végeredményt kapjunk.
Hasznos segédeszközök a vasaláshoz
Ha a tökéletes végeredményre törekszünk, a következő eszközöket is érdemes kipróbálni:
- gőzölős vasaló alátét – segít a ruhák hatékonyabb gőzölésében (a gallérokat beleértve), függőleges vasalásra is használható,
- ingujj vasalódeszka – a gallérok, mandzsetták és ujjak vasalásához,
- védőháló – használatával a ruhák anyaga nem fényesedik ki, nem ragad hozzá a vasalóhoz és nem ég meg,
- vízpermetező – segít az ellenálló gyűrődések nedvesítésében.
Előkészületek
Vasalás előtt a vízpermetező segítségével nedvesítsük be az inget. A nedvesség ellazítja az szövetszálakat, ezzel egyszerűbbé teszi a vasalást.
Az inget gomboljuk ki, és neki is láthatunk a vasalásnak.
Ing vasalás lépésről lépésre
1.lépés: Válasszuk ki a megfelelő hőfokot
A megfelelő vasalási hőfokról szóló információt néhány gyártó közvetlenül a ruhacímkén tünteti fel. Ha azonban nincs rajta vagy a címkét már eltávolítottuk, mindig tartsuk szem előtt a következőt: Az olyan finom anyagokat, mint a pamut és vászon, közepes vagy magas hőfokon vasaljuk. Ha nem vagyunk teljesen biztosak a dolgunkban, kezdjük alacsonyabb hőfokon és fokozatosan növeljük azt.
Az egyes anyagok ajánlott vasalási hőfokai
- pamut: magas hőfok (180-200 °C),
- vászon: magas hőfok (200-230 °C),
- poliészter: alacsony vagy közepes hőfok (110-150 °C),
- selyem: alacsony hőfok (legfeljebb 150 °C).
2.lépés: Gallér
A gallért terítsük ki, majd a közepétől a szélek felé haladva vasaljunk. Lassan mozgassuk a vasalót, így megelőzhetjük a hullámosodást. Erős gyűrődés esetén használjuk a gőzölő funkciót.
3.lépés: Ujjak és mandzsetták
Az ujjak vasalását a mandzsettákkal kezdjük. Gomboljuk ki, majd előbb a belső, aztán pedig a külső oldalt vasaljuk át. A teljesen sima eredményhez többször is átvasalhatjuk őket.
Az ujjak nagyobb kihívást jelenthetnek, de ha betartjuk az egyszerű lépéseket, könnyedén megoldhatjuk. Az ujjat terítsük szét a vasalódeszkán és finoman simítsuk ki. A vállrésztől a mandzsetták felé haladjunk. Előbb az ujj felső részét vasaljuk ki, majd fordítsuk meg és folytassuk az alsó részével. Szenteljünk különleges figyelmet a varrás körüli részekre, mivel ott gyakrabban keletkeznek ráncok.
Ha az ujjat élére szeretnénk vasalni, finoman menjünk végig a vasalóval az ujj külső oldalán.
4.lépés: A hát felső része
Ezután következik a hát felső része, tehát a gallér és a vállak közötti rész. Az inget lógassuk fel a vasalódeszka végére, az anyagot pedig alaposan simítsuk el. A vasaló óvatosan, a vállaktól a hát közepe felé mozgassuk.
5.lépés: Az ing eleje
Végül vasaljuk ki az ing elejét. Kezdjük az egyik válltól, vasaljuk át az elejét, majd fejezzük be az ing hátával.
Hasznos tippek ing vasaláshoz
- Mindig egyenes mozdulatokkal vasaljunk, ne pedig körkörösen.
- A vasaló hegyét ne nyomjuk a ruhába, mert ráncokat eredményezhet. Inkább a vasaló hátsó részére helyezzük a súlyt.
- A gombokat vasaljuk körül.
- Hogy minden apró gyűrődés kisimuljon, ne feledjük használni a gőzölést.
Hogyan őrizheti meg az ing a sima megjelenését?
Ha több vasalásra szoruló ingünk is van, kezdjük azzal, amelyik a legalacsonyabb hőfokot igényli, majd fokozatosan növeljük a hőmérsékletet a többi ing számára. Vasalás után akasszuk az inget vállfára. A hosszan tartó illatért és frissességért akaszthatunk az inghez egy illatosító lapot is.