Hogyan vasaljunk inget? Egyszerű útmutató az ujjak és a gallér vasalásához

 ingujj vasalása

Minden háztartásban van egy pár, de mikor a vasalásukra kerül a sor, legszívesebben messziről elkerülnénk őket. Az ing vasalás sokaknak igazi kihívást jelenthet, különösen, ha tökéletes és gyűrődésmentes eredményt szeretnénk elérni. Néhány egyszerű lépéssel elkerülhetjük a hibás módszereket, és időt spórolhatunk. Megmutatjuk, hogyan érdemes vasalni az ingeket az ujjaktól a gallérig úgy, hogy profi végeredményt kapjunk.

 

Hasznos segédeszközök a vasaláshoz  

Ha a tökéletes végeredményre törekszünk, a következő eszközöket is érdemes kipróbálni:

  • gőzölős vasaló alátét – segít a ruhák hatékonyabb gőzölésében (a gallérokat beleértve), függőleges vasalásra is használható, 
  • ingujj vasalódeszka – a gallérok, mandzsetták és ujjak vasalásához,
  • védőháló – használatával a ruhák anyaga nem fényesedik ki, nem ragad hozzá a vasalóhoz és nem ég meg,
  • vízpermetező – segít az ellenálló gyűrődések nedvesítésében.

 

Előkészületek

Vasalás előtt a vízpermetező segítségével nedvesítsük be az inget. A nedvesség ellazítja az szövetszálakat, ezzel egyszerűbbé teszi a vasalást. 

Az inget gomboljuk ki, és neki is láthatunk a vasalásnak.

 

Ing vasalás lépésről lépésre

 1.lépés: Válasszuk ki a megfelelő hőfokot

 A megfelelő vasalási hőfokról szóló információt néhány gyártó közvetlenül a ruhacímkén tünteti fel. Ha azonban nincs rajta vagy a címkét már eltávolítottuk, mindig tartsuk szem előtt a következőt: Az olyan finom anyagokat, mint a pamut és vászon, közepes vagy magas hőfokon vasaljuk. Ha nem vagyunk teljesen biztosak a dolgunkban, kezdjük alacsonyabb hőfokon és fokozatosan növeljük azt.  

Az egyes anyagok ajánlott vasalási hőfokai

  • pamut: magas hőfok (180-200 °C),
  • vászon: magas hőfok (200-230 °C),
  • poliészter: alacsony vagy közepes hőfok (110-150 °C),
  • selyem: alacsony hőfok (legfeljebb 150 °C).

2.lépés: Gallér

A gallért terítsük ki, majd a közepétől a szélek felé haladva vasaljunk. Lassan mozgassuk a vasalót, így megelőzhetjük a hullámosodást. Erős gyűrődés esetén használjuk a gőzölő funkciót.

 

3.lépés: Ujjak és mandzsetták

 Az ujjak vasalását a mandzsettákkal kezdjük. Gomboljuk ki, majd előbb a belső, aztán pedig a külső oldalt vasaljuk át. A teljesen sima eredményhez többször is átvasalhatjuk őket.

Az ujjak nagyobb kihívást jelenthetnek, de ha betartjuk az egyszerű lépéseket, könnyedén megoldhatjuk. Az ujjat terítsük szét a vasalódeszkán és finoman simítsuk ki. A vállrésztől a mandzsetták felé haladjunk. Előbb az ujj felső részét vasaljuk ki, majd fordítsuk meg és folytassuk az alsó részével. Szenteljünk különleges figyelmet a varrás körüli részekre, mivel ott gyakrabban keletkeznek ráncok. 

Ha az ujjat élére szeretnénk vasalni, finoman menjünk végig a vasalóval az ujj külső oldalán.

4.lépés: A hát felső része

Ezután következik a hát felső része, tehát a gallér és a vállak közötti rész. Az inget lógassuk fel a vasalódeszka végére, az anyagot pedig alaposan simítsuk el. A vasaló óvatosan, a vállaktól a hát közepe felé mozgassuk.

ing hátának vasalása

5.lépés: Az ing eleje

Végül vasaljuk ki az ing elejét. Kezdjük az egyik válltól, vasaljuk át az elejét, majd fejezzük be az ing hátával

Hasznos tippek ing vasaláshoz

  • Mindig egyenes mozdulatokkal vasaljunk, ne pedig körkörösen.
  • A vasaló hegyét ne nyomjuk a ruhába, mert ráncokat eredményezhet. Inkább a vasaló hátsó részére helyezzük a súlyt.
  • A gombokat vasaljuk körül.
  • Hogy minden apró gyűrődés kisimuljon, ne feledjük használni a gőzölést.

Hogyan őrizheti meg az ing a sima megjelenését?

ing illatosító lappal

Ha több vasalásra szoruló ingünk is van, kezdjük azzal, amelyik a legalacsonyabb hőfokot igényli, majd fokozatosan növeljük a hőmérsékletet a többi ing számára. Vasalás után akasszuk az inget vállfára. A hosszan tartó illatért és frissességért akaszthatunk az inghez egy illatosító lapot is.

Vissza a boltba